Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

εφτά

menomena - moms
αμύνταιο. πάλι. ηλέκτρα, βασίλης, πανηγύρι, βόλτες, μπίρες, πολλές μπίρες, γέλια, πολλά γέλια, σουβλάκια, σόπινγκ. βράδυ, σπίτι, μπίρες κ άλλες μπίρες. τί έγινε γιαννάκη, μενόμενα άκουσες; όχι. βάλε τώρα όμως! τώρα! τώρα!
κ ήταν όλα μαγικά. κ έγιναν όλα ακόμη πιο όμορφα. μ ένα πλέη κ αμέτρητα ριπήτ. η παρέα, η μουσική, η βραδιά. ναι, μπορεί το αμύνταιο να μην ήταν έτοιμο για κάτι πιο ποπ τελικά, αλλά εγώ θά χω πάντα εικόνα στο μυαλό μου την ηλέκτρα να χορεύει τραγουδώντας καθιστή στον καναπέ τον λεγόμενο ρόλλερκόστερταχέριαμουψηλά χορό, κ γω να σκάω από αγάπη.
έτσι απλά.

μάνθος (ManthosV)
hanne hukkelberg - featherbrain
Όταν πηγαίναμε επίσκεψη στη θεία μου την Καρμέλλα στο χωριό, πάντα ένιωθα άβολα. Το σπίτι της ήταν πάντα σκοτεινό, δεν άνοιγε τα παραθυρόφυλλα σχεδόν ποτέ και όλα τα αντικείμενα που αποτελούσαν τη διακόσμηση του σπιτιού θύμιζαν γεωλογικό καρότο. Ήταν μια πολυεπίπεδη, τεράστια συλλογή από αντικείμενα προερχόμενα από διαφορετικές δεκαετίες,τα οποία ήταν ταξινομημένα με φθίνουσα χρονολογική πορεία η οποία ξεκινούσε από τη κουζίνα και κατέληγε στο καθιστικό. Μπορούσες να δεις από ψυγειοκαταψύκτη, κλιματιστικό αλλά και μαγκάλι, τις παιδικές της κούκλες, βαλσαμωμένα ζώα, προπολεμικά κουζινικά, μέχρι μισομαυρισμένους απ'την οξείδωση του κατόπτρου καθρέφτες και τα ολοκαίνουρια, μοντέρνα φορέματα της νεκρής κόρης, καρφωμένα στους τοίχους εκτελώντας χρέη κάδρων. 
Η θεία Καρμέλλα σύλλεγε και ταξινομούσε τους δαίμονές της. Και όταν βαριόταν, τους έπαιρνε από το χέρι και πήγαιναν βόλτα όλοι μαζί στα πιο περίεργα μέρη του μυαλού της, εκεί που ελάχιστοι άνθρωποι θα κατάφερναν να φτάσουν· ο καθένας στο δικό του μυαλό. Πέρασε όλη της τη ζωή με το να νιώθει άβολα με τη ζωή της και αν έπρεπε να περάσεις έστω και λίγη ώρα μαζί της έπρεπε να νιώθεις το ίδιο άβολα κι εσύ. Fairplay. 
Ο δίσκος αυτός με πήγε πίσω στο σπίτι της θείας μου. Με βρήκα να ξύνω στα κρυφά με το νύχι μου την ταπετσαρία του σαλονιού της, να ξεφλουδίζω δεκαετίες και να παρατηρώ τα διαφορετικά στρώματα χαρτιού, όπως τα δεκάδες διαφορετικά ηχητικά του layers. Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι κυρίως ηχογραφημένο σε ένα σπίτι, αλλά σε ένα σπίτι σαν της θείας Καρμέλλας. Ένα σπίτι σκοτεινό, άβολο, σκονισμένο, κυκλοθυμικό, με δυνατό χαρακτήρα αλλά με διεστραμμένη προσωπικότητα. Ένα σπίτι το οποίο ουσιαστικά δε σε θέλει εκεί και σε φτύνει από μόνο του έξω κάθε στιγμή. Κάθε ίνα, κάθε μόριο αυτού του δίσκου και του σπιτιού, σου επαναλαμβάνει μια λέξη: "φύγε".
Το Featherbrain είναι μια δύσκολη, εξαντλητική διαδικασία που θα υποβάλλεις τον εαυτό σου όταν αποφασίσεις να δεις από κοντά το ματς για τη μάχη του σκότους με το χρόνο, για το ποιος θα καταπιεί στο τέλος τον χώρο. Και η Hanne είναι πολύ γενναία μουσικός μιας και αντιμετώπισε τις τρεις θηριώδεις αυτές έννοιες, όπως ακριβώς και η θεία Καρμέλλα που τις είχε υιοθετήσει, ζούσε και πάλευε μαζί τους κάθε μέρα. 
Κι εσύ θα είσαι πιο γενναίος και περήφανος ακροατής αν βγεις με σώας τας φρένας από την ακρόαση αυτού του δίσκου.

*σόου φαρ*

biglebo
20. lianne la havas - is your love big enough?
19. jessie ware - devotion
18. liars - wixiw
17. lone wolf - the lovers
16. lawrence arabia - the sparrow
15. whomadewho - brighter
14. iamamiwhoami - kin
13. grizzly bear - shields
12. django django - django django
11. norah jones - little broken hearts
10. lana del rey - born to die
09. alt-j (∆) - an awesome wave
08. sigur rós - valtari
μάνθος
20. rebekah delgado - don't sleep
19. susanne sundfør - the silicone veil
18. mmoths - mmoths
17. julia holter - ekstasis
16. port st. willow - holliday
15. sarah jaffe - the body wins
14. beth orton - sugaring season
13. eight and a half - eight and a half
12. the xx - coexist
11. perfume genius - put your back n 2 it
10. frida hyvönen - to the soul
09. rebekka karijord - we become ourselves
08. kishi bashi - 151a


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

μίλα μου